Despre uleiul de mac

Produsele noastre » Despre uleiul de mac

 

 

Macule este o planta de  provenienta asiatica, dar exista surse  care ii  atribuie o origine mediteraneana. Aaceasta planta se cultiva din timpuri stravechi in Europa. Numele speciei, "somniferum", vine de  la proprietatile narcotice ale opiului, care se extrage din planta. Numele arab al macului este "abu an-num" si inseamna "tatal somnului".

 

Mentionat si de Homer in scrierile sale , macul a fost cultivat din timpuri antice pentru semintele sale bogate in ulei si opiumului. Proprietatile narcotice si analgezice ale opiului erau bine cunoscute medicinei antice grecesti.

 

Anticii apreciau macul pentru uleiul obtinut din semintele sale, un ulei cu proprietati terapeutice. Din punct de vedere nutritional uleiul de mac are o compozitie de acizi grasi cu 73% acid linoleic, 10% acid palmitic, 13% acid oleic.

 

Recent, s-au descoperit si alte calitati ale uleiului de mac. Cercetarile medicale au demonstrat ca tratamentele cu ulei de mac sunt eficiente in combaterea agentilor cancerigeni cea ce indica folosirea lui in tratamentele impotriva cancerului.

 

Macul poate combate cu succes osteoporoza . O descoperire interesanta a scos la iveala acest adevar.La mutarea unui cimitir vechi din secolul 19 dintr-un sat din Slovacia s-a constatat ca oasele celor ingropati nu erau atinse deloc de osteoporoza. Locuitorii satului erau cunoscuti ca mari cultivatori si mari consumatori de mac si miere.

 

Uleiul de mac se poate folosi si in tratarea insomniei.

 

Pentru uz extern uleiul de mac este recomandat pielii uscate, deshidratate, ofilite, ridate. Indicat si pielii inflamate si iritate.

 

Nu se recomanda tenului gras si acneic.

 

Are efect puternic emolient, hidrateaza, regenereaza si protejeaza pielea. Este un antioxidant puternic, netezeste ridurile, incetineste imbatranirea si ofilirea pielii. Confera elasticitate, fermitate si catifelare.

 

Calmeaza pielea iritata si  are actiune antiinflamatoare.

 

Hraneste si hidrateaza parul si scalpul uscat, descuamat. Imbunatateste starea unghiilor. Se absoarbe usor si nu lasa urme de grasime.

 

Uleiul de mac presat la rece se foloseste si in cure sau in preparate culinare delicate, precum salate, sosuri sau prajituri.

 

Nu se recomanda utilizarea sa suferinzilor de  ulcer gastrointestinal, hiperaciditate gastrica. Nu este recomandat pentru tenurile gras si acneic.

 

Provoaca somnolenta.

 

Nu este recomandat copiilor.